Material grabat durant les Ières i IInes Jornades de Coeducació organitzades a l' Octubre 2010 i l' Abril 2012 per FETE-UGT

El programa de formació en coeducació té continuïtat si et ve de gust sumar-te i vols més informació escriu-nos feteforma1@catalunya.ugt.org

dijous, 14 d’octubre del 2010

Taller: Contes que Conten. Elvira Novell i Mar González

En aquest taller realitzarem un passeig per la narració oral i escrita, un recorregut pel territori de les històries i les paraules partint dels contes populars de tradició oral per a arribar a la literatura infantil i juvenil actual. Tot això amb una mirada no sexista, amb ulls de dona i de les nenes que vam ser.

L'art de la narració és antic, tan antic com la humanitat i en totes les civilitzacions va sorgir una fórmula per a parlar de les coses intangibles, del que no es veu ni s'escolta.

La capacitat de narrar ha estat una de les grans conquestes humanes en el llarg camí de l'evolució, la capacitat de contar històries i crear per a un mateix i per als altres un món de ficció. La veu que narra és una veu que crea i que estimula el coneixement i desperta la imaginació.

La narració a través de l'oralitat va alimentar durant segles l'imaginari col·lectiu, dotant-lo d'estructura.

Els contes populars estan construïts amb una arquitectura universal que s'alimenta del llenguatge simbòlic i aquí està el secret de la seva universalitat, però també s'han comportat com un mitjà eficaç per a transmetre els valors dominants de la societat i per això han sofert una utilització que ha dut a la perduda o l'omissió d'alguns d'ells, passant per la censura i les mutilacions.

És important rescatar aquests altres contes que ens han volgut ocultar i posar en valor moltes heroïnes injustament silenciades.

De la mateixa manera, cal donar a conèixer grans autores i autors que han sabut crear bells contes literaris, partint de les històries clàssiques però amb un enfocament distint i personal.

La literatura infantil i juvenil de les últimes dècades ha experimentat un gran auge, trobant-nos amb una enorme producció editorial; és important conèixer les claus i la brúixola que hem de prendre per a no perdre'ns en aquest extens camp.
Realitzarem l'anàlisi de diversos llibres, centrant-nos especialment en l'àlbum il·lustrat, ressaltant la importància de la incorporació de la imatge.

Aquest gènere cobra valor per la transmissió no explícita de sentiments, emocions, rols i valors socials. Analitzant breument l'evolució soferta per aquest tipus de llibres des dels anys 70 fins a l'actualitat, observant el canvi produït en les temàtiques en paral·lel als canvis que s'han donat a nivell social, detenint-nos especialment en llibres que sense perdre el valor literari i artístic són especialment apropiats en situacions especials i difícils.

Continguts:

Importància de la narració i les paraules
Arquitectura simbòlica del conte popular. Universalitat, censura i mutilació.
Altres contes populars, altres heroïnes: Mariquilla, Gretel i altres.
Jugant amb els contes: construir, deconstruir i reconstruir.
Princeses i fades que pensen i somien. Autors fonamentals: Marina Colasanti, Gustavo Martín Garzo,..

Més enllà de les paraules: Imatges que conten.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada